Spiced rum kent een lange traditie in de Caraïben, zijn gebied van origine. Om de smaak van een standaard rum wat aan te passen naar lokale of persoonlijke voorkeuren worden er bepaalde lokale natuurlijke producten toegevoegd. Deze verse smaakmakers infuseren/rijpen dan enige tijd samen met de rum tot het de extra smaken heeft opgenomen. In het Frans staat dit gekend als rhum arrangé
Traditioneel gezien kan er van alles aan toevoegen, zolang het maar een natuurlijk product is dat een aangename meerwaarde geeft aan de drank. Dat kan dus gaan van: vanille, kardemom, kruidnagel, peperbessen, cacao, koffie, nootmuskaat, gember en andere kruiden of specerijen.
De rum zelf kan witte, gouden, donkere rum zijn,
Bij spiced rum wordt er enkel gebruik gemaakt van specerijen (kardemom, nootmuskaat, gember, peper, kruidnagel,...) terwijl je bij botanical rum ook andere zaken terug vindt als fruit (ananas, citrusvruchten, kokos, ...) en thee. Spiced rum is over het algemeen ook extra gezoet.