Als je aan botanische tuinen denkt wanneer je hoort over botanical rum, dan zal je zeker niet de enige zijn. Wat botanical rum anders maakt dan andere rum, dat is het feit dat er gebruik gemaakt wordt van een standaard rum, waar er verse smaakmakers aan toe worden gevoegd om te laten infuseren/rijpen met de rum.
Momenteel haalt dit type rum haalt zijn mosterd bij de hype van gin tonic. Net zoals bij de gin, kan je er vanalles aan toevoegen, zolang het maar een natuurlijk product is dat een aangename meerwaarde geeft aan de drank. Dat kan dus gaan van: vanille, kardemom, kruidnagel, peperbessen, cacao, koffie , kokos, nootmuskaat, gember, thee en allerhande soorten fruit en andere kruiden of specerijen.
De rum zelf kan witte, gouden of donkere rum zijn,
Bij spiced rum wordt er enkel gebruik gemaakt van specerijen (kardemom, nootmuskaat, gember, peper, kruidnagel,...) terwijl je bij botanical rum ook andere zaken terug vindt als fruit (ananas, citrusvruchten, kokos, ...) en thee. Spiced rum is over het algemeen ook extra gezoet.