Wie aan rum denkt, zal ongetwijfeld eerst aan de Caraïben denken. Takamaka is echter een district op de Seychellen, ten noordoosten van Madagaskar.
Takamaka is de enige distilleerderij op de Seychellen en dit sinds 2002. Ondanks dat ze al sinds de 16e eeuw kennis maakten met rum, is het pas sinds eind 19e eeuw dat ze hier lokaal suikerriet verbouwen. Voor hun productie maken ze dus gebruik van dat suikerriet en het plaatselijke bronwater dat rijk is aan mineralen.
Takamaka is een regio in de Seychellen, gelegen in de Indische oceaan. Het land zelf is het kleinste land in Afrika. Voor hun fles hebben ze gekozen voor een modern jasje met een gestileerde tekening, dat het een opvallend fris uiterlijk geeft, maar toch ook de sfeer geeft van de typische lokale, Afrikaanse patronen.
Zoals bij witte rum wel vaker het geval is, zijn er nog geen zeer uitgesproken geuren ontwikkeld. Als we dan toch door de alcohol ontwaren, is het een toets van kokos en marshmellow.
De smaak zelf is lichtzoet, een beetje houtig met een zweem van kruidnagel en kardemom. Als nasmaak blijft er een beetje melasse plakken.
De kleur is helder wit en de rum zelf kleeft niet zo aan het glas.
Bij Takamaka houden ze het graag lokaal: het suikerriet wordt lokaal gekweekt en bovendien zijn ze trots op het plaatselijke drinkwater dat rijk zou zijn aan mineralen. Maar aangezien het over een eiland gaat, is drinkbaar water er behoorlijk schaars en de kwaliteit ook vaak minder. Gelukkig is er genoeg alcohol, namelijk 40%.
Perfect voor een cocktail waarbij de rum zelf niet te overheersend mag zijn.
Witte rum is vaak slachtoffer van zijn eenvoud. Dat is bij deze niet veel anders.
What she said: " Euh, is dat pure alcohol?"