België zelf kent geen traditie met het produceren van rum, toch hebben we met Sasdistilleries uit Stekene ook een kleinschalige producent.
Naast de Dark en Golden rum maken ze ook een soort rum op basis van suikerbieten, de Rumblebeet. Dat is officieel geen rum omdat het niet met suikerriet gemaakt werd.
Op het eerste zicht lijkt dit een fles die ergens uit de jaren '50 of '60 komt. Er is gekozen voor een ouderwets ogend lettertype en dito afbeelding. Ook de vorm van de fles is zeer basic en weinig aantrekkelijk. Toch is het een relatief nieuw product. Op het etiket vind ik ook niet terug of het over de Dark of Golden rum gaat. De kleur geeft het wel weg, maar toch.
Bij het ontkurken komt er een eerder zure geur van verbrand hout uit de fles gevolgd door gekaramelliseerde appeltjes. Een zeer houtige smaak met een flinke dosis zoete melasse is de smaak die bij de eerste slok vrijkomt, waarbij vooral het hout blijft hangen. De Charlesville Dark rum word dan ook kort gerijpt op gebrande Franse eiken vaten voor kleur en smaak. Als nasmaak herken je ook nog witte druiven.
De Charlesville was een zogeheten Congoboot die tussen Antwerpen en de vroegere kolonie Congo vaarde. Aangezien ze van hieruit vroeger suikerriet importeerden werd zo de link gelegd met deze rum. De rum zelf word gestookt in beperkte oplages van een 120-tal flessen per batch en heeft een alcoholpercentage van 40%.
Aangename smaak van het gebrand hout.
Uniek Belgisch product in beperkte oplage.
Afschuwelijke en oubollige etiket en fles.
Redelijk veel gebrand hout, wat niet voor iedereen even aangenaam is, zowel in smaak als geur.
Geen duidelijk verschil tussen de Dark en Golden rum